Start operațiunii Casei de Ambalare de la Costești, alături de ambasadorii SUA și Romania

1Pe 3 decembrie 2015 a avut loc evenimentul de lansare a operațiunilor la Casa de  Amabalre de la Costești, raionul Ialoveni, care a devenit funcțională datorită suportului din partea poporului Statelor Unite ale Americii și a poporului Romaniei, prin Angenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Programului Romaniei de Cooperare pentru Dezvoltare (RoAid), și a contribuțiilor din partea producătorilor locali asociați în cooperativa FructBioimpex.

 

Primăria satului Costești a întîmpinat oaspeții conform tradițiilor locale cu pîine și sare. În cadrul inaugurării au participat Ministrul al Agriculturii și Industriei Alimentare Ion Sulă, Ambasadorul SUA la Chișinău James  Pettit, Ambasadorul Romaniei Marius Lazurcă și Președintele Raionului Ialoveni Anatolie Dimitriu. Excelența Sa James Pettit a remarcat că: ”Finalizarea construcției Casei de Ambalare de la Costești, împreună cu alte activități desfășurate de ACED, demonstrează angajamentul SUA de a ajuta Republica Moldova să devină un stat European pe deplin democratic, independent și prosper.”

 

Cu același prilej, Ambasadorul Romaniei Marius Lazurcă a declarat: ”Acest proiect contribuie la creșterea competitivității agricultorilor din Republica Moldova, astfel încît procesul pe piața comunitară să fie rapid și durabil. Romania rămîne, în continuare, dispusă să ofere sprijin autorităților Republicii Moldova pentru implementarea reformelor necesare aplicării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Curpizător cu UE”.

 

Primarul satului Costești, Natalia Petrea a oferit tuturor oaspeților cîte o diplomă de gratitudine pentru contribuția substanțială și fortificarea eforturilor, care au ajutat ca obiectul Casa de Ambalare să devină fucțional, pentru prosperarea social-economică a satului Costești. Natalia Petrea a oferit și cărți poștale cu imagini din satul Costești, realizate de tineri cu inițiativă și a invitat turiștii și investitorii să vină în localitate de cîte ori au oportunitatea. Primarul a oferit în cadrul evenimetului și Autorizația de Funcționare, liderului grupului de producători locali, Iurie Bivol.

 

În cadrul evenimentului a fost organizată o excursie în sala de ambalare, unde recent au fost instalate și puse în funcțiune echipamentul frigorific și liniile de sortare și ambalare a strugurilor. Ministrul Ion Sulă și-a exprimat speranța că înalta calitate a tehnologiilor de ambalare a strugurilor vor deschide noi oportunități de export a producției.

 

Aducem aminte că edificiul casei de ambalare a fost construit în cadrul proiectului de dezvoltare regional ”Grup de producători și casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export”, cu o investiție de 27 milioane lei. Casa de Ambalare de la Costești are două linii de ambalare a strugurilor, cu capacitatea de 6 toe pe oră, și un frigider cu capacitatea de 1500 tone. Beneficiarul este primăria Costești și va fi gestionată de FrcutBioimpex.

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×