În Costești a fost desfășurată Conferinţa Naţională ,,Consolidarea capacităţilor Reţelei Consiliilor Raionale de Tineret”

DSC_0287La 30 – 31 ianuarie 2016, sala de conferinţe, Complexul Turistic Costeşti, s-a desfăşurat Conferinţa Naţională ,,Consolidarea capacităţilor Reţelei Consiliilor Raionale de Tineret”, la care au participat actorii instituţiilor statului în domeniul tineretului, alături de reprezentanţii consiliilor raionale / municipale de tineret: Ialoveni, Orhei, Anenii Noi, Ungheni, Criuleni, Drochia, Floreşti şi Chişinău.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Raional de Tineret Ialoveni, cu suportul Consiliului Raional Ialoveni şi al Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, în scopul dezvoltării instrumentelor de participare a tinerilor şi promovare a tinerilor consilieri activi, în contextul în care, Consiliul Raional de Tineret Ialoveni a deţinut preşedinţia reţelei consiliilor de tineret, iar oraşul Ialoveni deţine titlul ,,Capitala Naţională a Tineretului 2016”.

Conferinţa a fost deschisă prin mesajele de salut ale consiliilor raionale de tineret, care au desfăşurat un dialog constructiv cu personalităţile oficiale invitate.

În discursul său, domnul Victor ZUBCU, Ministrul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, a subliniat că îşi doreşte o agendă mai activă a tinerilor, prin modele de autoguvernare studenţească, să se stabilească o relaţie mai consolidată a tinerilor cu administraţia publică, prin care tinerii să participe la elaborarea şi implementarea strategiilor pentru tineret, iar proiectul ,,Ialoveni – Capitala Naţională a Tineretului 2016” să fie în atenţia guvernului şi a fiecărui minister în parte, deoarece, unde este tradiţie frumoasă, acolo este şi continuitate.

În mesajul său, domnul Anatolie DIMITRIU, Preşedintele raionului Ialoveni, a remarcat importanţa acestei conferinţe în cadrul parteneriatului tinerilor cu administraţia publică. ,,În localităţile raionului, datorită faptului că tinerii sunt implicaţi, suntem primii la numărul tinerilor aleşi locali, primari şi consilieri, care se bucură de susţinerea tinerilor. Dacă tinerii fac un efort şi se mobilizează, aduc idei noi, proiecte, programe, atunci au toată susţinerea actorilor din comunitate, în special a administraţiei publice. Să promovăm tinerii ca să nu plece din ţară”, a fost îndemnul preşedintelui.

De, asemenea, domnul Tudor GRIGORIŢĂ, Vicepreşedintele raionului Ialoveni a sugerat tinerilor să fie mai activi şi să se implice în implementarea Programului ,,Fondul pentru Tineri”, dar şi în cadrul asociaţiilor obşteşti, care pot atrage investiţii de la donatori pentru dezvoltarea politicilor de tineret.

În discursul său, domnul Sergiu ARMAŞU, Primar de Ialoveni, a menţionat că, este onorat de faptul că oraşul Ialoveni a participat la concursul organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi a obţinut titlul de ,,Capitală a Tineretului 2016”. ,,În parteneriat cu administraţia raionului şi Ministerul Tineretului şi Sportului avem de implementat un program de acţiuni, care să sporească participarea tinerilor, să-i motiveze şi să le ducă mai multe beneficii. Să ne concentrăm eforturile spre serviciile acordate tinerilor, ca să fie accesibile, calitative şi diversificate”.

Totodată, cu mult entuziasm, doamna Natalia PETREA, Primar de Costeşti, a îndemnat tinerii să propună iniţiativa ,,Satul tineretului”, prin care în fiecare an, raionul alege o localitate unde – şi va concentra acţiunile pentru tineret. Astfel, vom dezvolta şi proiecte de infrastructură în localităţi.

Moderatorii conferinţei: Maria LEVINTE şi Radu GREJDEANU – secretari ai Consiliului Raional de Tineret Ialoveni, care au deţinut preşedinţia trimestrială a Reţelei Consiliilor Raionale de Tineret pentru perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2016, au prezentat un raport de totalizare a rezultatelor activităţii reţelei, au transmis preşedinţia trimestrială Consiliului Raional de Tineret Anenii Noi, au semnat acordurile de colaborare cu Consiliul r aional Ialoveni, Primăria Ialoveni şi Consiliul Raional de Tineret Anenii Noi.

Pe parcursul celor 2 zile, s-au desfăşurat cîteva ateliere de lucru, în cadrul cărora, cei 40 de participanţi au elaborat:

  • Planul de acţiuni al Reţelei Consiliilor Raionale de Tineret pentru anul 2016;
  • Calendarul acţiunilor pentru participarea consiliilor de tineret în cadrul procesului de elaborare şi implementarea bugetelor locale pentru tineret, pentru anul 2017;
  • Proiectul regulamentului de activitate şi structura Reţelei Consiilor Raionale de Tineret;
  • Proiectul regulamentului de constituire şi funcţionare a consiliilor de tineret;
  • Programul de acţiuni al proiectului ,,Ialoveni – Capitala Naţională a Tineretului 2016”.

Tinerii au beneficiat de materiale, alimentare şi cazare din atitudinea generoasă a Consiliului raional Ialoveni şi a Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.

 

Sursa: www.il.md

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×