35 de elevi din Liceul Teoretic Costești sînt spitalizați în urma intoxicației cu un gaz necunoscut

UPDATE (24 februarie 2016) 9.30

În urma examinărilor făcute de către medicii Centrului Mamei și a Copilului, în seara de 23 februarie 2016, 13 copii au fost externați. Primăria Costești a asigurat transportarea lor pînă în localitate, dar și a celor 14 părinți care se aflau în spital. În jurul orei 10.00, în dimineața de astăzi, 25 februarie vor mai fi externați încă 16 elevi. Astfel 6 copii vor rămîne internați încă cîteva zile pentru supraveghere și tratament, fiind în stare stabilă.

Aducem la cunoștință că pînă la moment încă nu a fost identificată natura gazului lansat în cadrul Liceului Teoretic Costești și nici cine a fost făptașul.

UPDATE 16.00

Centrul Mamei și al Copilului din Chișinău a anunțat Primăria satului Costești, precum că elevii spitalizați vor fi externați în seara zilei de astăzi. Astfel primarul satului a spus că Primăria va asigura transportul copiilor și a părinților spre casele lor.

 

Menționăm faptul că profesorii din cadrul liceului nu au fost spitalizați, dar în urma evenimentelor și a stresului acumulat, doi dintre aceștea au avut nevoi de îngrijiri medicale la fața locului.

 

Copii spitalizați sînt din mai multe clase, dintre care a V-a, a VI-a, a VII-a și a a XI-a.  Primele simptome de durere în gît și vomă au apărut la copiii din clasele mai mici.

 

Orele în cadrul instituției de învățămînt vor fi preluate începînd cu data de 25 februarie 2016. Decizia privind recuperarea orelor pierdute, în legătură cu incidental produs, va fi luată de către administrația liceului în colaborare cu direcția de învățămînt Ialoveni.

 

Pînă la moment nu a fost identificată tipul gazului lansat și cine este făptașul. Autoritățile și serviciile corespunzătoare lucrează la acest caz. După primele presupuneri, gazul a fost lansat în timpul primei recreații și a fost resimțit de către elevi la începutul celei de a doua lecție.

 

Primarul satului Costești va participa astăzi la emisiunea ”Tema zilei” al televiziunii Canal2, la ora 19.30 unde va veni cu mai multe detalii despre incidentul produs.

 

UPDATE 13.30

Potrivit primarului din localitate, Natalia Petrea, au fost făcute verificări privind situația  țevilor din instituție și niciuna nu este defectată. Astfel, acesta spune că unul dintre copii s-ar fi jucat în timpul pauzei cu un spray cu gaze lacrimogene, iar mai tîrziu copiii au început să acuze dureri în burtă, vomă, stare de greață. La moment sînt spitalizați 35 de elevi.

 

Școala a fost evacuată, iar zona a fost încercuită. La fața locului se află pompierii și poliția care urmează să stabilească cu exactitate ce s-a intamplat.

Liceul din Costești va ramîne închis timp de 2 zile pentru aerisirea completă a clădirii.

 

(Intoxicație cu un gaz necunoscut în Costești) 11.45

24 de elevi din clasa a IV din Liceul Teoretic Costești au fost spitalizați în urma unei intoxicații cu un gaz necunoscut.

În jurul orei 9.00 în incinta clasei a VI-a din Liceul Teoretic Costești, elevii au anunțat profesorul despre survenirea simptomelor de vomă și iritații în gît. Profesorul a alertat imediat poliția și Primăria Costești. La fața locului au venit autoritățile publice locale, ambulanțe, serviciul de situații excepționale, Președintele raionului Ialoveni, comisarul și alte servicii.

La ora 11.00,  24 de copii a clasei a VI-a au fost transportați și internați la Centrul Mamei și al Copilului.

 

Primarul satului Costești, Natalia Petrea, aflat la fața locului a declarat că în acest moment autoritățile se află în incinta instituției de învățămînt, inclusiv serviciul de ambulanță și poliția. Primarul a menționat că din primele informații probabil unul din elevi a folosit un spray cu gaz paralizant.

Acum atât autoritățile cât și oamenii legii încearcă să elucideze circumstanțele incidentului.

 

Știrea se actualizează!

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×