Recomandările Directiei Teritoriale pentru Siguranta Alimentelor Ialoveni pentru consumatori în perioada sărbătorilor de Paşti

Pentru a evita riscul de a procura produse neconforme sau chiar periculoase pentru sănătate, DRSA adresează consumatorilor următoarele recomandări:imagine 2

 

  1. Procuraţi produsele alimentare, inclusiv cele tradiţionale, numai din unităţi sau spaţii autorizate  sanitar-veterinar.
  2. Citiţi cu atenţie eticheta produselor pentru a vă informa privitor la calitatea şi compoziţia produsului..
  3. Verificaţi integritatea ambalajelor produselor alimentare.
  4. Fiţi atenţi la igiena personalului care vă deserveşte şi la condiţiile sanitare de comercializare a alimentelor.
  5. Verificaţi senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenţionaţi să le cumpăraţi (culoare, miros, aspect, gust etc.).
  6. După procurare, păstraţi produsele conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea etc.).

           

Datorită faptului că în cadrul sărbătorilor de Paşti, tradiţia se caracterizează prin consumul unor produse cu un grad mai ridicat de perisabilitate, cum ar fi mielul pascal şi ouăle colorate, specialiştii DRSA recomandă să procuraţi carnea de miel, ied, iepure sau carne provenită de la alte animale care este însoţită de un certificat sanitar-veterinar şi poartă marca de sănătate.. Carnea de miel poate fi testată de consumatori chiar în momentul în care doresc să o cumpere. Carnea trebuie să fie elastică, iar în cazul apăsării, trebuie să revină la forma iniţială. Mirosul să nu fie acru, rânced sau alterat. Culoarea să fie uniformă în secţiune şi suprafaţa cărnii uşor umedă şi nelipicioasă.Carnea provenită din sacrificările efectuate în gospodaria proprie este interzisă comercializării pentru consum public. 

 

 Un alt produs la mare căutare în această perioadă sunt ouăle, acestea fiind sigure consumului atunci cînd au marcată data ouatului şi sunt însoţite de un certificat sanitar-veterinar. Ouăle trebuie să fie depozitate şi comercializate în spaţii care asigură o temperatură corespunzătoare. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, fără miros şi fără pete. Albuşul trebuie  să fie transparent, omogen, curat, limpede, fără pete sau impurităţi în conţinut. Prospeţimea ouălor se confirmă şi prin densitatea albuşului (cu cât albuşul este mai fluid, gălbenuşul este mai vizibil şi mobil, cu atât oul este mai proaspăt). La ouăle proaspete gălbenuşul trebuie să fie compact, cu culoarea clară de la galben deschis până la galben roşietic, cu miros şi gust plăcut caracteristic ouălor proaspete Ouăle învechite se recunosc după următoarele caracteristici: coaja este lucioasă, spaţiul cu aer este mare, albuşul are viscozitate foarte mică  şi este aproape lichefiat.Nu uitaţi că înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate, deoarece de pe coajă pot pătrunde în alimente microorganisme dăunătoare sănătăţii.

 

            De asemenea, laptele şi produsele din lapte pot fi valorificate de către producători doar în spaţii autorizate sanitar-veterinar şi în condiţiile în care acestea sunt însoţite de un certificat sanitar-veterinar. Comercianţii trebuie să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs şi data obţinerii produsului, înscrise pe o etichetă ataşatã pe ambalaj.

 

Pentru sesizari,reclamatii in domeniul sigurantei alimentare  ne puteti contacta:

0800800033 linia ferbinte;

02686223747, ,079333264, 078550902.

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×