Lansarea proiectului “Sporirea transparenţei şi a responsabilităţii guvernării locale şi a participării publicului în satul Costeşti”

Vineri, 02 iunie 2017, în incinta Primăriei Costeşti s-a desfăşurat seminarul cu genericul “Sporirea transparenţei şi a resposabilităţii guvernării locale şi a participării publicului în satul Costeşti”. În cuvîntul de deschidere, primarul s.Costeşti, dna Natalia Petrea, a prezentat obiectivele ,scopul şi modalitatea de a formula şi completa un proiect. Semnarea Acordului de finanţare, din 01 martie 2017, la Strasbourg a marcat începutul desfăşurării proiectului dat implementat de Primărie.

 

Scopul proiectului este de creşte transparenţa, accesul la informaţie, responsabilitatea autorităţilor locale şi stimularea implicării comunităţii în procesul decizional. Partenerii proiectului sînt: AO Alternatava, Clubul de Cetățenie Activă şi IDIS Viitorul, avînd un buget de 12 mii euro, care urmează a fi cheltuiţi pentru dotarea sălii pentru şedinţe din primărie cu tehnica necesară pentru transmiterea live a şedinţelor și a altor activităţi din sat, precum şi update la site-ul primăriei www.costesti.md, desfăşurarea unui chestionar anonim despre nivelul de transparenţă în primărie, organizarea activităţii Clubului de Cetăţenie Activă, etc. În cadrul seminarului, participanţilor li s-a propus să discute şi să completeze cite un chestionar care va fi propus cetăţenilor din sat pentru completare în vederea diagnosticării activităţii primăriei referitor la transparenţa decizională.

 

Astfel, Clubul de Cetăţenie Activă în colaborare cu Primăria Costeşti,au adunat idei, opinii şi recomandări referitor  la proiectul discutat în cadrul seminarului. La eveniment au fost prezenţi 24 de participanţi printre care şi Ion  Beschieru, managerul proiectului,  Sorin Ioniţă, expert internaţional, profesori, educatori, cetăţeni activi din localitate.

 

Conform ultimului clasament efectuat de IDIS Viitorul, satul Costeşti se află pe locul 19 pe ţară în domeniul transparenţei. Datorită proiectului, administrația publică localp tinde la un nivel mai bun la următorul clasament.

 

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×