Funcționarii publici din cadrul Primăriei și directorii instituțiilor publice din localitate-mai informați privind transparența

În perioada 22-23 august 2017, în incinta Primăriei Costeşti s-a desfăşurat seminarul cu genericul “Consolidarea autonomiei locale prin creşterea transparenței și integrității în sistemul administrației publice”. În cuvîntul de deschidere, primarul satul Costeşti, Natalia Petrea a precizat care este importanța consolidării eforturilor pentru a asigura transparența în sistemul administrației publice.


Prima zi de lucru a fost din 3 sesiuni teoretice și una practică. Experții IDIS-Viitorul Liubomir Chiriac, Viorel Pîrvan și Angela Secreieru au prezentat despre: transparența în procesul decizional la nivel local: tendințe și perspective; transparența bugetara: probleme și soluții; dar și implicarea cetățenilor în procesul decizional la nivel de comunitate. 
La sesiunea practică au fost prezentate 3 studii de caz , care au fost discutate în grupuri și prezentate, ulterior, grupului mare.

Participanții au fost activi și au prezentat exemple practice din activitatea lor. Alte două subiecte abordate în a doua zi de training au fost: politici locale privind asigurarea transparenței decizionale și implementarea mecanismelor eficiente privind eficientizarea  transparenței procesului bugetar local.

 

Conform Raportului de monitorizare: ”Transparența în guvernarea locală: între progres și involuție”  care a fost efectuat în 60 de unități administrativ teritoriale, Costești s-a clasat pe locul 15, cu un procentaj de 36,7 % . Administrația publică locală tinde la un nivel mai bun în următorul clasament. 
 

Această activitate face parte din cadrul proiectului “Sporirea transparenţei şi a responsabilităţii guvernării locale şi a participării publicului în satul Costeşti” implementat de Primăria Costești cu suportul Consiliului Europei.

 

 

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×