Orașul Medieval Costești-Gârlea

Scurt Istoric
Semnalat în deceniul trei al sec. XX, faimosul ansamblu arheologic medieval de la Costești-Gârlea a fost cercetat parțial prin săpături arheologice de către T. Porucic (în anul 1934), Em. Rikman (1954), L. L. Polevoi (1957 și 1959), N. Telnov (1993), N. Rusev și A. Gorodenco (2004).

Un loc aparte în cadrul investigațiilor arheologice de la Costești îl ocupă săpăturile de salvare și sistematice efectuate de L.L. Polevoi în anii 1957 și 1959, ale căror rezultate însă au fost valorificate doar parțial.

În anul 1957 au fost trasate două casete de dimensiuni diferite în așa-numitului cartier meșteșugăresc din sectorul nordic al sitului, având drept scop cercetarea unor cuptoare de olărie afectate parțial de alunecările de teren. De asemnea, au fost executate trei sondaje: unul în zona instalațiilor de foc, altul în șesul Botnei unde se află așezarea urbană, și al treilea în incinta cetății de pământ medievale din punctul Cetățuia.
Drept rezultat, au fost dezvelite patru instalații de ars ceramică, unele prevăzute cu gropi de acces, resturi de la apeducte din tuburi ceramice, o groapă menajeră și un mormânt de înhumație, descoperindu-se peste 50 de monede de bronz și argint din sec. XIV, diferite piese de inventar din fier, bronz și lut ars și o cantitate impresionantă de ceramică lucrată la roata cu turație înceată sau rapidă, de uz comun și smălțuită.

Deasemnea în luna iunie a fost efectuată o intervenție de salvare în zona unui șanț săpat neautorizat în sectorul nord-estic al așezării urbane din perioada Hoardei de Aur. Au fost cercetate complet sau parțial două locuințe adâncite și șase gropi menajere, fiind decoperite o cantitate mare de ceramică de uz comun și smălțuită, peste 40 de monede de bronz și argint, diverse ustensile de uz casnic (cuțite, cuie, împungătoare) și obiecte de podoabă (mărgele, o broșă și un inel). De asemenea, s-a recuperat o cantitate impresionantă de oase de animale.

În luna iulie 2017 au fost efectuate săpături arheologice de salvare în două sectoare ale ansamblului arheologic de la Costești-Gîrlea: în așa-numitul ”cartier al olarilor”, puternic afectat de o fostă carieră de lut neautorizată și de alunecările de teren, și într-un cimitir cu morminte de înhumație descoperit recent. În primul obiectiv a fost dezvelit integral un cuptor de ars piatra de var de mari dimensiuni, compus din cuptorul propriu-zis și groapa de alimentare cu combustibil. Cuptorul are diametrul de cca 4 m și adâncimea de 3,8 m, iar groapa de acces are dimensiunile de 1,8×6,0 m adâncimea de 1,5-2 m. Drept inventar arheologic, au fost găsite câteva monede tătărești din sec. XIV, între care una pe fundul gropii de acces, cuie de fier, precum și fragmente ceramice și oase de animale.

Din necropolă, care a fost semnalată de localnici în urma unei ploi torențiale, au fost cercetate patru morminte de înhumație orientate vest-est, având scheletele depuse pe spate, cu brațele întinse de-a lungul corpului. Complexele funerare erau lipsite de inventar, deasupra și alături de schelete fiind semnalate doar resturi de lemn putrezit. Toate mormintele cercetate se aflau pe un drum de țară, din care cauză au fost parțial distruse.

Orașul medieval Costești – pagina Facebook

Descoperirile din situl Costești-Gârlea – articol historia.ro

Descoperire arheologică la Costești – știrile Jurnal Tv

Cuptorul de ars var descoperit la Costești – știrile Canal 2

Morminte vechi de 700 de ani la Costești – știrile Publika Tv

Descoperire arheologică impresionantă în satul Costeşti – știrile Prime

Oraș din secolul XIV, descoperit în Costești – Agora.md

 

 

 

Video pe youtube.com:

 

 

 

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×