Biblioteca Publică Costești

Biblioteca este inima și sufletul comunității, este punctul de la care pornește întreaga dezvoltare spirituală.

Biblioteca Publică Costești, Ialoveni.

Date de contact:
S.Costești, r-nul Ialoveni, str.Ștefan cel Mare,
tel.:(0268)51-391
E-mail: [email protected]
Facebook: Biblioteca Publică Costeşti, Ialoveni

Borta Maria – directorul bibliotecii;
Dedova Angela – bibliotecar.

Programul de activitate a Bibliotecii Publice:
Luni – vineri: 9.00-17.00 (fără pauză)
Duminica: 9.00-12.00
Zi de odihnă – Sâmbăta.

Biblioteca publică Costeşti este amplasată în incinta Casei de Cultură. Dispune de două săli mari: sala de lectură şi sala unde este amplasat fondul de carte. Sala de lectură dispune de o bogată colecţie de ediţii periodice şi un fond bogat de lucrări de referinţă.
În satul Costești prima bibliotecă și-a început activitatea în anul 1953 cu un fond de carte de 1156 exemplare.
La moment fondul de carte al bibliotecii constituie 20000 exemplare.

Pe parcursul unui an de activitate biblioteca îndeplinește următorii indici:
Beneficiari- 1140;
Vizite- 1419;
Vizite la calculator- 8402;
Împrumuturi- 20500.
Dacă am analiza starea bibliotecii cu 3 ani în urmă, putem spune cu certitudine că era nevoie de o schimbare care să sporească semnificativ condițiile din cadrul bibliotecii. Primul pas spre modernizarea bibliotecii a fost strânsa colaborare realizată cu programul Novateca, care a reprezentat o pistă de lansare. Astfel, în 2014, grație unui proiect din cadrul acestui program, biblioteca a fost dotată cu 7 calculatoare și o imprimantă multifuncțională. Modesta sală de bibliotecă s-a transformat peste noapte într-un modern centru dotat cu cele mai avansate tehnologii informaționale.

În prezent biblioteca prestează următoarele servicii:
– acces gratuit la Internet
– informare şi documentare
– împrumut de carte
– comunicare prin reţele de socializare
– redactarea documentelor
– instruiri în utilizarea calculatoarelor
– scanare şi printare
– jocuri Online
– vizionări
– audier
– diverse activități artistice etc.

Cu ajutorul calculatoarelor s-a reuşit diversificarea serviciilor de bibliotecă. Chiar de la început a fost implimentat serviciul: ”Internet. Dibăcie . Creativitate”, în cadrul căruia sunt confecționate diverse lucrări din diferite materiale reciclabile şi hârtie.
O altă treaptă spre modernizarea bibliotecii a fost frumosul parteneriat cu voluntara Corpului Păcii, Cynthia Katocs care a activat în Primărie pe o perioadă de 2 ani. Împreună cu șefa bibliotecii, d-na Maria Borta, s-a reușit câștigarea proiectului ”Bibliotecă accesibilă – comunitate prosperă”, în urmă căruia vechiul mobilier a fost înlocuit cu altul nou, modern și confortabil.

Din dorința de a realiza activitățile culturale într-o modalitate interactivă, era necesară dotarea bibliotecii cu un proiector, vis realizat în cadrul proiectului enunțat anterior. Împreună cu voluntara Cynthia Katocs şi cu susținerea APL s-a reușit construcția unui bloc sanitar care era o necesitate primordială pentru utilizatorii bibliotecii, fondul de carte al bibliotecii s-a îmbogățit cu o colecție de carte în limba engleză, a fost implimentat un Serviciu Nou de Bibliotecă, Clubul ”Engleza pentru Toți”.

Biblioteca în colaborare cu Primăria, Casa de cultură ,școala, grădinița și alte instituții din comunitate, desfășoară diverse activități atât în bibliotecă cât și în afara ei :Hramul Satului, Sărbătorile Naționale ”Ziua Independenței” și ”Limba noastră cea Română” etc.

Pe parcursul ultimilor ani, Biblioteca Publică, se încadrează activ în diverse concursuri și activități petrecute în comunitate și în cadrul Programului Novateca, învrednicindu-se de numeroase Diplome și Premii . Despre diverse activităţi petrecute în bibliotecă şi în comunitate, biblioteca a publicat 20 de articole în presa raională şi naţională. Modernizarea bibliotecii a îmbunătățit imaginea bibliotecii și a bibliotecarului în comunitate, a sporit numărul utilizatorilor și diversificarea lor. Serviciul acesta atrage noi parteneri și noi oportunități de dezvoltare și modernizare a bibliotecii. Va fi stabilită şi în continuare o colaborare fructuoasă și durabilă pentru a face lucruri frumoase pentru comunitate.

Recent,peretele de la intrarea în bibliotecă s-a transformat într-o adevărată operă de artă datorită lui Alexei Luca, un tânăr talentat din localitate cu susținerea Primăriei. Această pictură, o adevarată operă de artă, a fost o promovare a bibliotecii. În prezent biblioteca are un aspect frumos. Lumea vine să privească această operă de pe peretele bibliotecii, fac poze și desigur ne vizitează și biblioteca. Astfel, biblioteca a devenit mai vizibilă în comunitate şi desigur a sporit numărul utilizatorilor. Vom colabora și în continuare cu acest tânăr și vom face lucruri frumoase pentru bibliotecă și pentru întreaga comunitate.

O dovadă despre un frumos parteneriat cu APL, instituţiile din localitate şi voluntarii Corpului Păcii sunt reflecate în postările făcute pe site-ul Primăriei, Pagina de Facebook a Primăriei, Pagina de Facebook a bibliotecii, Pagina de Facebook Novateca etc.

Biblioteca publică Costești – pagina Facebook

Ne vedem la bibliotecă – grup Facebook

Training de marketing pentru toate femeile de afaceri din Costești

Proiectul “Bibliotecă modernă – comunitate prosperă”

Redeschiderea bibliotecii publice din Costești

Clubul de engleză cu Cynthia Katocs

Voluntariat în cadrul bibliotecii din Costești

Programul Novateca – pagina Facebook

Biblioteca publică din Costești a prins culoare – Știrile Canal 3

Peretele bibliotecii din Costești arată ca-n povești – Știrile ProTv

Programul de activitate a Bibliotecii Publice
Luni- vineri: 9.00-17.00 (fără pauză)
Duminica: 9.00-12.00
Zi de odihnă – Sâmbăta.

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×