ÎN MEMORIA EROILOR DIN SATUL COSTEȘTI CĂZUŢI ÎN RĂZBOIUL DE PE NISTRU

Astăzi, 2 martie 2018,  Organizaţia Veteranilor de război în colaborare cu primăria Costeşti au comemorat Eroii războiului de  pe Nistru. La eveniment au participat 76 de veterani din satul Costeşti. Evenimentul a dat start la Biserica Sf. Nicolae cu o slujba divina susţinută de Protoiereul Vasile Ciobanu.

Veteranii au mers la cimititirul din localitate la mormintele veteranilor căzuţi în război. Soldaţii au ţinut un minut de reculegere pentru sacrificiul patrioților, care cu 25 de ani în urmă cu arma în mînă au apărat integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Alături de reprezentanţii administraţiei publice locale, veteranii au continuat cu un marş comemorativ către memorialul “Gloria Eroilor”, unde au  depus flori.

Cu omagii au venit viceprimarul satului Costeşti, Andrei Ţurcanu, consilieri ai satului Costești, Emilia Bivol, Parascovia Bivol, Alexandra Bortă şi preşedentele Organizaţiei veteranilor de razboi din Costeşti,  Veaceaslav Ionaş.

La final, Primăria Costeşti a organizat o masă de pomenire a eroilor căzuţi în războiul de pe Nistru.

Amintim că după ce Moldova a primit statutul de membru al ONU (2 martie 1992), președintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor separatiste care atacaseră anterior și continuau să atace posturi ale poliției loiale a Chișinăului de pe malul estic al Nistrului. Rebelii, ajutați de trupele sovietice și ruse (după 1991), și-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputată.

În cele 4 luni de ostilități, cele mai grele lupte s-au dat pe pla­to­u­rile de la Cocieri, Coşniţa și la Tighina. La 21 iulie 1992 Republica Moldova și Federația Rusă au semnată o Convenţie cu privire la principiile reglemnetării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova.

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×