Costeșteni Celebri: Mihai Sava-cîștigător de patru ori al ”Polobocului de Aur”

Echipa MadeinMD a efectuat o vizită la Gospodăria Țărănească ”Mihai Sava” , pentru a descoperi succesul producătorului agricol Mihai Sava.

Un om pasionat, care depunde mult efort are un produs final foarte bun și calitativ. Mihai Sava este locuitor al satului Costești, care are o pasiune pentru vinificație de aproape un deceniu și anume prin muncă a cunoscut rezultate importante. 

Deținătorul unei gospodării țărănești, Mihai Sava face cel mai bun vin din zonă. Aceste laude au fost confirmate prin cîștigarea în 2012, 2013, 2016 și 2017 a premiului ”Polobocul Anului” la categoria ”Cel mai bun vin roșu”.

Gospodarul a povestit echipei MadeinMD despre mica sa afacere, bazele căreia au fost puse acum 8 ani de zile. Mihai Sava deține 1,5 ha de struguri, care au fost plantați chiar de el în 1996. Fiecare tufă a fost sădită cu grijă și îngrijită de gospodar, pentru ca rezultatele sale să fie cele mai bune. Diferența dintre rezultatele cantitative de vin pe care le producea la început și acum sînt foarte mari. Dacă în anul 2007 a produs circa 1000 litri, acum costeșteanul se poate lăuda cu 10 000 litri de vin de calitate obținut de o roadă.

Impresionant este că în această afacere sunt implicați doar membrii familiei Sava. Cîțiva oameni reușesc să îngrijească vița de vie, să culeagă roada, ră participe la procesul de producere a vinului.

Întrebat cum reușește de fiecare dată să lupte cu concurenții, Mihai Sava ne-a relatat că fiecare producător își are secretele sale. Unele le-a învățat din vizitele sale în Franța. În cadrul unei stagieri în anul 2011în Anjou, Franța, Mihai Sava a avut ocazia să cunoască micii producători de vin francez. Acesta a povestit cum a cunoscut un proprietar cu o mini fabrică ce deținea 33 hectare de viță de vie, care dezvolta simultan o afacere cu vin și o activitate de turism rural. Tot acest producător francez spunea că grandomania vremurilor sovietice a trecut, acum fiind timpul de a produce mai puțin, dar mai calitativ, altfel este imposibil de a te menține pe piață. Nu se mai poate produce vin în cantități mari și să fie și bun. Doar în cantități mici vinul are o calitate înaltă. Acest scop este urmărit și de Mihai Sava. Acesta deține deja o marcă comercială, ce îi permite să își mărească piața de desfacere, care lamoment este în Ialoveni și Chișinău. Micul producător are planuri să exporte vinuri în Marea Britanie.

Dintre vinurile produse de Mihai Sava,o parte rămîn în colecție, pentru a se păstra o perioadă mai îndelungată. Dintre cele 14 tipuri de vin, 10 tipuri de vin sec și 4 tipuri de vin de desert, ultimele sînt păstrate între 3-5 ani pentur a deveni și mai bune.

Fiincă micul producător are unele piedici în afirmarea produselor sale pe piață, Mihai Sava este de părere că în magazine ar trebui să fie cîteva rafturi destinate produselor țărănești, astfel și cumpărătorii ar putea face cunoștință cu aceștea. Vinul produs de gospodar participă la multe expoziții unde își face noi clienți, deși și cei existenți, știu foarte bine unde să îl găsească.

Pe lîngă vin, Mihai Sava  mai deține o seră de 245 metri pătrați, în care crește roșii pe perioada caldă a anului și o livadă de piersici. În anii cînd fructele sînt la prețuri prea mici pe piață, acesta țuică cu arome de floare de salcîm, măcieș sau chiar alune de pădure.

Informăm că Mihai Sava deasemenea este consilier local și este activ în activitățile care se desfășoară în sat.

Pentru a urmări activitatea și produsele lui Mihai Sava vă invităm să urmăriți pagina oficială: https://www.facebook.com/MihaiSava.GT/

Sursa info/foto: www.madein.md

 

 

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×