La Costești a avut loc Conferința națională a Rețelei Naționale a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova

În perioada 29-30 iunie curent, în satul Costești din r-nul Ialoveni – Capitala Tineretului 2019, s-a desfășurat Conferința națională a Rețelei Naționale a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova (RNCLTM). Evenimentul face parte din Programul de asistență pentru consolidarea și dezvoltarea Consiliilor Raionale/Municipale ale tinerilor, susținut metodologic și financiar de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Conferința a reunit factori de decizie de la nivel central și local, cca 70 reprezentanți ai structurilor reprezentative ale tinerilor, ai autorităților publice locale, ai Centrelor de Tineret, precum și specialiști în lucrul de tineret.

La conferință au participat și reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării: Ministrul Liliana Nicolaescu Onofrei, Ion Donea, șef Direcție Tineret și Larisa Macarenco, consultant principal. Organizarea unor asemenea platforme de dialog la nivel național în scopul stimulării participării tinerilor la viaţa publică şi la procesul de luare a deciziilor a fost considerată oportună de toți participanții.
În cadrul conferinței, Președintele RNCLTM Dmitri Juraveli a prezentat rezultatele activității consiliilor raionale/municipale pentru perioada aprilie-iunie 2019. De asemenea, au fost desfășurate ateliere de lucru și sesiuni de dezbateri privind zonele de intervenție pentru crearea unui mediu propice participării tinerilor, precum și diseminarea bunelor practici existente pentru crearea unei atmosfere de încredere între tineri și autoritățile publice locale.

Tinerii au avut oportunitatea de a adresa ministrului Liliana Nicolaescu-Onofrei și specialiștilor Ministerului mai multe întrebări privind principalele priorități în domeniul politicilor de tineret, inclusiv cu privire la modalitatea de susținere a RNCLTM după 2020. În cadrul discuțiilor, tinerii consilieri au identificat mai multe dificultăți cu care se confruntă la nivel local, printre care nevoia de pregătire suplimentară și de experiență în domeniu a funcționarilor publici raionali, responsabili de domeniul tineret, lipsa în cadrul APL a coordonatorilor locali responsabili de politicile de tineret, precum și o anumită reticență, destul de des întâlnită, a autorităților față de implicarea tinerilor la nivel local. În context, tinerii au subliniat importanța promovării unor abordări comune privind participarea tinerilor la nivel local, precum și dezvoltarea relațiilor de parteneriat între APL și Consiliile Raionale /Municipale ale Tinerilor, în vederea asigurării durabilității acestora.

Următoarea conferință a RNCLTM va avea loc la Soroca

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×