Astăzi, în incinta Primăriei Costești, a fost organizată o masă rotundă cu participarea factorilor de decizie din sat: directori ai instituțiilor de învățământ, asistenți sociali, medici, reprezentanți ai societății civile, dar și șeful de post al poliției. Pe parcursul discuțiilor a fost dezbătut fenomenul violenței domestice în comunitatea din Costești, situația la zi, procedura de monitorizare a cazurilor de violență, dar și modalități de combatere și diminuare a acesteia.
„Pentru ca să tratăm cazurile de violență, trebuie să știm cum acționăm pas cu pas, ca la incendiu. Ne-am adunat la această masă rotundă ca să vedem ce facem când descoperim cazurile de violență în familie, cum procedăm când vedem că un copil se află în mediu violent. Este adevărat că și până acum se lucra cu aceste situații, dar e necesar să construim un management al acestor cazuri, ca să le ducem la o finalitate cât mai pozitivă”, a spus Natalia Petrea, primara satului Costești.
Irina Mihalachi, directoare la Centrul comunitar pentru persoane în etate „Speranța”, a povestit că ei se confruntă cu două tipuri de violență în familie: femei bătute de soți și femei bătute de propriii copii. Cauza acestor situații este consumul de alcool, dar și bolile mentale ale agresorilor. Acestor femei le este frică să spună prin ce trec, pentru că până la urmă sunt nevoite să se întoarcă acasă și nu doresc să agraveze situația.
Viorel Andoni, medic la Centrul de sănătate Costești, este de părere că situația în familiile cu probleme se poate schimba, dar nu peste noapte: “Dacă vorbim cu acești oameni despre ceea ce se întâmplă cu ei, dacă le atragem atenția, dacă le face morală și doctorul, și primarul, și asistentul social, și polițistul, situația se schimbă. Avem și rezultate bune. Chiar dacă de cele mai multe ori ele sunt temporare, merită efortul.”
Vasile Postică, șeful postului de poliție din Costești, a informat că în sat sunt luați la evidență 60 de bărbați agresivi, însă în realitate ei sunt mai mulți. “Începând cu anul 2013, pentru violență în familie se porneau procese penale urmate de condamnări cu executare. Apoi, însă, autoritățile au realizat că așa ne vom trezi cu jumătate de țară în pușcărie și anul acesta a apărut un articol nou contravențional care se pune în aplicare în prezent. Adică dacă agresorul încă nu a comis infracțiunea gravă, dacă nu a rănit pe nimeni, atunci i se aplică pedeapsa contravențională.” Șeful de post a mai comunicat că a participat la emiterea a trei ordonanțe de protecție în cazuri de violență în familie și că în Costești sunt luați la evidență 10 copii cu probleme de comportament.
Elena Mereacre, președinta Asociației Obștești Compasiune, a povestit că din anul 2000 lucrează cu femei victime ale violenței, iar situația nu se schimbă. Multe din femeile acestea au plecat peste hotare ca să scape de soții agresivi, dar aceasta soluție nu este cea mai bună, pentru că copiii lor rămân în același mediu. „Poate ar fi de folos să fie organizate niște discuții cu tinerii, ca ei să înțeleagă ce înseamnă viața de familie și să știe cum să se comporte când apar probleme.”
“Marea greșeală a femeilor abuzate este că ele ascund problemele, iar acest lucru duce la agravarea lor. Astăzi soțul a strigat și a înjurat, dar „se mai întâmplă”, pe urmă i-a tras o palmă soției dar “nu spunem la nimeni că e rușine”. În acest fel, agresorul prinde la curaj și totul se poate termina cu o rangă în cap și cu o tragedie”, a spus Vasile Postică. Potrivit polițistului, la “liniștirea” agresorilor contribuie foarte mult reținerea și arestul preventiv, ordonanțele de protecție emise de instanțe și lupta cu alcoolismul. După întreprinderea măsurilor mai aspre, cam zece din cei 60 de agresori s-au potolit, dar acest efect este temporar.
Maria Bivol, activistă, reprezentantă a societății civile, i-a îndemnat pe cei care lucrează și vor lucra cu aceste cazuri să fie atenți la protejarea identității victimelor violenței și să nu tolereze în niciun fel stereotipul că comportamentul violent al agresorilor ar fi provocat de victimele „care au meritat-o”.
În rezultatul discuțiilor s-a ajuns la concluzia că prin comunicarea cu persoanele implicate în violență domestică, educare, informare, ajutorare, este posibilă tratarea cazurilor de violență și diminuarea acestui fenomen. Tatiana Ionaș, asistentă socială, i-a informat pe cei prezenți despre modalitatea de înregistrare a cazurilor de violență prin intermediul fișelor de sesizare depuse la asistența socială, la Primărie sau alte instituții din localitate. Aceste sesizări pot fi depuse de orice persoană care descoperă un caz de violență și poate fi și anonim. În rezultatul sesizării va fi creat un grup de lucru format din reprezentanții mai multor servicii, care va merge la domiciliu și va evalua situația. După aceasta se va stabili ce are de făcut fiecare membru al grupului pentru tratarea cazului de violență.
Evenimentul a avut loc în cadrul Campaniei „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen”, care are drept scop sensibilizarea populaţiei față de fenomenul violenței și mobilizarea societății în acțiuni de prevenire a abuzului față de femei și fete, susținută de UN Women Moldova. Primăria Costești aduce mulțumiri UN Women Moldova pentru fulare și materiale promoționale care simboliyeayă lupta împotriva violenței față de femei.
Foto: Maria Bivol