Primăria Costeşti premiată printre cele mai bune practici ale autorităților publice locale din Moldova

imgCele mai bune practici, implementate de autoritățile publice locale din Moldova în 2014 și 2015 au fost premiate la 22 decembrie în cadrul unei ceremonii naționale.

„Ne-am adunat aici ca să-i remarcăm pe cei mai buni, să-i aplaudăm și să-i încurajăm să aibă speranță în lucruri mai bune. Practicile pozitive premiate astăzi s-au implementat datorită efortului individual al fiecăruia și pentru că a existat o legătură puternică între comunitate și primărie și pentru că oamenii s-au gândit la îmbunătățirea calității vieții”, a menționat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, în deschiderea Ceremoniei Naționale de Premiere a Celor Mai Bune Practici.


La rândul lui, Ion Beschieru, Manager de program în cadrul Oficiului Consiliului Europei a spus „Am întâlnit foarte multe experiențe când primarii care au lucrat intens și au rezolvat toate problemele care există în comunitate au făcut o 15723519_10154911765878421_6699506071604128716_oschimbare colosală. Cu toții știm că autoritățile locale au provocări zilnice, iar devotamentul de care dau dovadă primarii a făcut o schimbare mare și a adus locuitorilor o speranță, iar serviciile publice au devenit mai accesibile pentru fiecare cetățean”.


Și Valentin Guznac, Secretarul General Adjunct al Guvernului a subliniat rolul pe care îl joacă autoritățile locale: „Este o onoare să fiu prezent la acest eveniment deosebit care încununează eforturile a sute și mii de oameni, funcționari publici, primari și cetățeni în realizarea multiplelor proiecte care au ca scop schimbarea situației spre bine în localitățile din Moldova. Fiecare din voi ați depus eforturi colosale pentru implementarea proiectelor ce sunt prezentate ca model pentru întreaga țară. Mă bucur pentru voi că ați reușit să realizați proiecte de succes datorită faptului că ați izbutit să consolidați echipe, să identificați resursele necesare pentru aceste proiecte și ați adus proiectele la o finalitate care vă bucură pe voi și pe locuitorii localităților pe care le reprezentați. Guvernul a susținut și va susține 15675714_10154911766363421_3827521346431723402_oîntotdeauna acest lucru deosebit de frumos”.

 

O experiență de bună practică este cheia succesului și deși în Moldova nu avem atâtea posibilități, dar cu bani puțini și cu mult suflet și mobilizare, primarii noștri reușesc. Doar uniți vom putea schimba lucrurile în țară, dar pentru asta avem nevoie de acele reforme care să ne faciliteze activitatea și să oferim cât mai multe servicii pentru cetățeni”, a susținut președintele CALM, Tatiana Badan.

 

În cadrul Ceremoniei Naționale de Premiere a Celor Mai Bune Practici au fost decernate 15 certificate de participare, 13 mențiuni, opt premii de gradul III, șapte premii de gradul II și șapte premii de gradul I și șase premii speciale pentru cele mai bune practici implementate de administrațiile publice locale din țară, care au fost implementate în perioada 2014-2015.


Astfel, au fost acordate următoarele premii:


Secțiunea:Integritate, buna guvernare și transparența procesului decizional la nivel local
Premii speciale satului Budești și orașului Iampol (Ucraina)
Premiul I – primăria satului Nișcani (raionul Călărași) pentru promovarea tradițiilor populare
Premiul II – primăria comunei Chișcăreni (raionul Sângerei) pentru transmiterea online a ședințelor locale și primăria comunei Tătărăuca Veche (raionul Soroca) pentru primul Consiliu Consultativ al Cetățenilor din țară
Premiul III – primăriile orașelor Călărași și Edineț


p1480034Secțiunea: Dezvoltarea economică locală și modele de cooperare intercomunitară
Premii speciale: primăria comunei Chișcăreni (raionul Sângerei) pentru cel mai gustos festival din țară – „Festivalul Plăcintelor și Sarmalelor”; primăria satului Văleni (raionul Cahul) pentru Muzeul pâinii
Premiul I – primăria satului Costești (raionul Ialoveni) pentru prima Casă de sortare și ambalare a fructelor și legumelor din Moldova și primăria satului Selemet (raionul Cimișlia) pentru festivalul „iProsop”
Premiul II – primăriile orașelor Edineț (Parcul Industrial) și Hâncești (construcția drumului de ocolire)
Premiul III – primăria comunei Ruseștii Noi (raionul Ialoveni) pentru construcția unui pod peste râul Botna și primăria comunei Sângereii Noi (raionul Sângerei) pentru spălătoria socială


Secțiunea: Soluții durabile pentru comunități eficiente energetic
Premiul I – primăria orașului Ungheni pentru conservarea energiei termice la grădinița-creșă „Andrieș” și Liceul teoretic „Gheorghe Asachi”
Premiul II – primăria orașului Căușeni pentru reabilitarea și extinderea iluminatului stradal
Premiul III – primăria satului Filipeni din raionul Leova și primăria orașului Vulcănești


Secțiunea: Managementul performant al serviciilor publice locale
Premii speciale: primăria satului Avdarma (UTAG) pentru condiții moderne la grădinița „Ivușca” și primăria satului Săiți (raionul Căușeni)  pentru reconstrucția grădiniței din sat
Premiul I – primăria orașului Edineț pentru serviciul de taxi social; primăria orașului Ialoveni pentru pictarea stațiilor de călători și primăria satului Varnița (raionul Anenii Noi) pentru complexul de servicii educaționale și socio-culturale 
Premiul II – primăria comunei Sărata Nouă (raionul Leova) pentru renovarea terenului sportiv și primăria comunei Zagarancea (raionul Ungheni) pentru muzeul „În ograda bunicilor”
Premiul III – primăria satului Malcoci (raionul Ialoveni) și primăria comunei Vinogradovca (raionul Taraclia) pentru proiectul „Start copilului prin educație de calitate”p1480040


Pentru ediţia 2014 – 2015 a Programului Bunelor Practici au fost depuse 76 de bune practici din 46 de autorități publice locale. În ceea ce privește regiunile, bunele practici au fost depuse din 20 de raioane ale țării și trei municipii: Chișinău, Bălți și Comrat. Astfel, din regiunea de Nord au fost depuse 25 practici bune; 34 au fost depuse din regiunea Centru și 17 bune practici locale au fost implementate de localitățile din Sudul țării.  


În perioada 2005 – 2016, peste 350 de comunități din Republica Moldova și-au împărtășit bunele practici care au fost publicate în șapte antologii, iar practicile de succes au devenit subiectul a șase filme documentare distribuite în rândul p1480049reprezentanților autorităților publice din toată țara.
 


Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova este implementat de către IDIS „Viitorul”, cu suportul financiar al Consiliul Europei. Programul are scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Sursa: www.viitorul.org

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

Edit Location

×
Delete this location