În urma mai multor adresări a cetățenilor, întrebări și zvonuri, care circulă prin sat despre gunoişte şi rezolvarea problemei salubrizării localităţii noastre, primarul Natalia Petrea vine cu o declarație publică în acest sens:
”Problema gunoiului este una regională ori chiar naţională. Aceasta înseamnă că nu poate o localitate precum e satul Costești, să rezolve de una singură această problemă.
În 2012 a fost aprobată prin Hotărîre de Guvern Strategia privind Managementul Deşeurilor pentru 2012-2027, conform căreia trebuia să urmeze o mulţime de activităţi precum instruiri, planuri de dezvoltare regională etc., dar pînă în prezent aproape că nu s-a întreprins nimic concret.
Ceea ce ţine de satul nostru, pot comunica că în temeiul unui studiu de fezabilitate efectuat în Regiunea Centru a ţării de experţi germani, a fost recomandat să aprobăm lichidarea gunoiştii actuale prin transformarea ei în ”Staţie de Transfer în cadrul unui Sistem de Management integrat al deşeurilor din Regiunea Centru. Atașez la acest articol poze cu situația actuală a gunoiștei, care este unde deplorabilă, și poze despre ce se intenționează să construim.
Între timp împreună cu unii consilieri ne-am documentat, ne-am interesat, am făcut vizite în România unde sunt deja aşa Staţii de Transfer a Deşeurilor.
Astfel, la şedinţa din 16 mai 2017 a fost aprobată Decizia Consiliului sătesc Costeşti nr. 3/8 „Cu privire la selectarea terenului pentru amplasarea Stației de Transfer a deșeurilor menajere solide”(se anexează).
Menţionez că toate vorbele care circulă prin sat de construia unei gunoişte naţionale la Costeşti ori alte aberaţii sunt informații eronate. Eu nu voi accepta proiecte care vor fi în defavoarea satului.
Mai multă informaţie despre acest şi alte proiecte care se desfăşoară sau urmează să se desfăşoare în Costești iniţiez o întîlnire săptămînală în fiecare zi de luni, la orele 16.00 în sala de şedinţe a primăriei cu locuitorii care doresc să cunoască ce se întîmplă în sat.
Vă aştept să luaţi informaţie direct de la Primărie!”.