Satul Costeşti şi-a comemorat eroii căzuţi în războiul de pe Nistru

Joi, 2 martie 2017,  Organizaţia Veteranilor de război în colaborare cu primăria Costeşti au comemorat Eroii războiului de 6pe Nistru. La eveniment au participat 80 de veterani din satul Costeşti. Evenimentul a dat start la Biserica Sf. Nicolae cu o slujba divina susţinută de Protoiereul Vasile Ciobanu şi părintele Ioan Grigoriţă.

 

Veteranii au mers la cimititirul din localitate la mormintele veteranilor căzuţi în război. Soldaţii au ţinut un minut de reculegere pentru sacrificiul patrioților, care cu 25 de ani în urmă cu arma în mînă au apărat integritatea teritorială a Republicii Moldova.

 

2Alături de reprezentanţii administraţiei publice locale, veteranii au continuat cu un marş comemorativ către memorialul "Gloria Eroilor", unde au  depus flori. Cu omagii au venit viceprimarul satului Costeşti, Andrei Ţurcanu şi preşedentele Organizaţiei veteranilor de razboi din Costeşti,  Veaceaslav Ionaş.

 

La final, Primăria Costeşti a organbizat o masa de pomenire a eroilor căzuţi în razboiul de pe Nistru.

 

Amintim că după ce Moldova a primit statutul de membru al ONU (2 martie 1992), președintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor separatiste care atacaseră anterior și continuau să atace posturi ale poliției loiale a Chișinăului de pe malul estic al Nistrului. Rebelii, ajutați de trupele sovietice și ruse (după 1991), și-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputată.

În cele 4 luni de ostilități, cele mai grele lupte s-au dat pe pla­to­u­rile de la Cocieri, Coşniţa și la Tighina. La 21 iulie 1992 Republica Moldova și Federația Rusă au semnată o Convenţie cu privire la principiile reglemnetării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova.

1 4 5 3

 

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×