Educație mediatică pentru tinerii din satul Costești

IMG_6302Elevii Liceului Teoretic Olimp  și voluntarii Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor Avante au participat în data de 10 octombrie, la o lecție de educație mediatică, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Evenimentul a avut loc în incinta Liceului Teoretic ”Olimp”, din satul Costești.
Într-un context neformal, cei 26 de liceeni prezenți la eveniment au     aflat mai multe lucruri interesante pentru ei: de ce este necesar să filtreze informația pe care o consumă zilnic, care este structura unei știri corecte și echidistante, de ce trebuie să se informeze din surse diferite. Împreună cu jurnalistul Petru Cosoi elevii au discutat despre manipulare și au analizat exemple de materiale jurnalistice scrise neprofesionist, care distorsionează realitatea. Pe post de material ilustrativ au fost și câteva spoturi video realizate de CJI – ”Știi ce media consumi?” și ”Despre știre, pe înțelesul tuturor”, care i-au ajutat să înțeleagă mai bine riscurile de a fi manipulat.


Participanții la la ora de educație mediatică au fost interesați de subiect și au afirmat că informațiile acumulate aici le vor fi de un real folos, deoarece vor avea o atitudine mult mai critică față de ceea ce citesc în ziare, aud la radio sau privesc la televizor. Iată doar câteva dintre concluziile la care au ajuns aceștia în urma discuțiilor din cadrul lecțiilor mediatice:

 

Mădălina Luca, elevă în clasa a X-a, Liceul Teoretic Olimp, Costești: ”Lecția la care am participat a fost o oportunitate pentru dezvoltarea mea personală. În fiecare zi citim diverse știri și este important să putem analiza informațiile, pentru a nu ne lăsa manipulați și pentru a avea o atitudine corectă față de anumite evenimente sau situații”.


CJI precizează că alte opt lecții de educație mediatică vor fi organizate în diferite localități din țară cu ajutorul unui grup de studenți și lectori universitari, care în luna august 2015 au beneficiat de instruire în domeniul educației mediatice.

gallery

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×