Ziua Limbii Române sărbătorită în satul Costești

Ziua Limbii Române este sărbătorită anual de către satul Costești, începînd cu anul 1989 pe data de 31 august. În acest an Primăria Costești a organizat un eveniment grandios cu participarea a peste o sută de cîntăreți, dansatori, ansambluri folclroice, primari și consilieri din Moldova și România, ș.a.

 

Festivitatea a dat start cu o masă rotundă în cadrul primăriei cu genericul ”Limba noastră-i limbă sfîntă!”, unde profesorii de limbă română și istorie din sat, în special Maria Nartea, Maria Bivol și Valeia Midoni au prezentat mai multe subiecte legate de graiul matern și satul Costești.  Ziua a continuat cu un marș al autorităților publice locale, în frunte cu primaru Natalia Petrea, viceprimarul Andrei Țurcan și oaspeții din România, primarul comunei Bălțați Vasile Aștefanei, primarul orașului Hîrlău, Gheorghe Curcă, viceprimarul orașului Bacău și consilierii municipali. Ansamblurile folclorice locale,dar și cele regionale au pornit în alai și au încins o horă în scuarul Casei de Cultură, unde au fost întîmpinați cu tradiționala pîîine și sare.

 

Sărbătoarea a început prin sfințirea Abecedarelor de către părintele Tudor de la Biserica ”Sf. Arhanghelii Mihail și Gavril”, care le-a urat un an școlar cît mai productiv tuturor elevilor. Felicitările au continuat din partea tuturor oaspeților, inclusiv a academicianului Nicolae Dabija, care a menționat că cel mai frumos sat din Mooldova este Costești, unde se vorbește doar Limba Română. Momentul discursurilor a culminat cu semnarea în variantă finală a Acordului de Colaborare dintre satul Costești și comuna Bălțați din România. Primarul Vasile Aștefanei a venit cu un coș cu daruri pentru primarul Natalia Petrea și cu multe idei de proiecte comune. Primarul satului Costești a menționat că primul proiect care se inițiază între aceste două localități va fi reparația casei de cultură din localitate, care se intenționează a fi un proiect transfrontalier și la care se muncește intens. Tot atunci Liceul Teoretic Costești, Școala de Muzică și Biserica Sf. Nicolae din satul Costești alături de autoritățile publice locale, împreună cu primarii din orașele Bacău și Hîrlau, precum si comuna Bălțați, județul Iași,Romania a fost încheiat un Acord de colaborare cu Colegiul Național de Arte din orașul Bacău. Primul proiect va avea loc în această toamnă, care are drept scop realizarea vizitelor de studii pentru elevi și profesori.

 

Ziua Limbii Române a continuat prin vizita tuturor expozițiilor instituțiilor publice, degustații de vinuri și rețete culinare locale, fotografii, discuții și evoluția tuturor ansamblurilor locale și regionale. Cu o prestație deosebită a evoluat Corina Țepeș și Costi Burlacu, Valentin Butucel, Ady, ansmablul de dans popular din Hîrlău ”Sîrba cu Năframă” și ansmablul de dansuri din cadrul Liceului Teoretic Olimp ”Botnișoara”, ș.a.

La finalul sărbătorii au fost înmînate 10 ajutoare financiare în valoare de 1000 de lei elevilor, cu familii social vulnerabile pentru a da start anului școlar cu toate necesare pentru studii, dar și cu înmînarea premiilor bănești și diplomelor instituțiilor participante la expoziții.

 

Seara a fost încheiată cu orchestra artistului Anatol Chiaburu și artiști locali.

 

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×