Natalia Borta-profesoara din Costești, care studiază metode pedagogice internaționale și le aplică acasă

„Teaching Excellence and Achievement” este un program de schimb între profesori, organizat de Biroul pentru Afaceri Culturale şi Educaţionale al Departamentului de Stat al SUA şi organizaţia neguvernamentală IREX.

Republica Moldova este reprezentată anul acesta în cadrul programului TEA de trei profesori de limbă engleză, printre care și Natalia Borta din satul Costești, care au urmat stagiul în cadrul „Appalachian State University”. Doamna Natalia a realizat vizite de studii, ore cu studenții americani, cărora le-a povestit despre satul Costești și elevii de aici, a realizat prezentarea țării noastre și a purtat cu mîndrie tricolorul în toate activitățile realizate pe parcursul stagiului.

87 de profesori din 41 de state şi regiuni ale lumii participă în anul curent la programul TEA, care prevede posibilitatea profesorilor de şcoli să-şi dezvolte capacităţile în domeniile profesionale şi să sporească cunoştinţele despre SUA. Programul TEA, finanţat de Biroul pentru Afaceri Culturale şi Educaţionale al Departamentului de Stat al SUA şi implementat de IREX, a fost lansat în anul 1997 şi a oferit posibilitatea a peste 2000 de profesori din întreaga lume să îmbunătăţească tehnicile metodologice şi capacităţile de lideri.

Natalia Borta este profesoară de limba engleză și franceză în cadrul Liceului Teoretic ”Olimp” de peste 20 de ani și s-a evidențiat pe parcursul activității sale prin multitudinea de  locuri de frunte la olimpiezile regionale și naționale la disciplinile predate de dumneaiei. Totodată, Natalia a fost desemnat ca profesorul anului în raionul Ialoveni în anul 2016. Începînd cu anul 2004, doamna Borta este profesor metodist în cadrul ”Școlii Practice de limbă engleză” organizat de Corpul Păcii.

În anul 2015, Natalia Borta a absolvit în Germania cursul internațional ”The Pestalozzi Programme Summer School-The pedagogy makes the difference”.

Colegii o apreciază pe doamna Natalia ca o persoană pozitivă și plină de inspirație în abordarea noilor metode de predare: ”Pe lîngă capacitățile pedagogice deosebite pe care le deține Natalia este și o doamnă deosebită care te susține, încurajează și te determină să devii mai bun!”, a menționat Eugenia Bordianu, profesoară de limba și literatură romana din cadrul Liceului Teoretic ”Olimp”.

Margareta Calmîc, fostă elevă a doamnei Borta menționează: ”De prea puține ori timpul ne permite să ne întîlnim pentru a avea o discuție vie, ziditoare, ca odinioară…cu toate acestea, buna mea dirigintă, profesor nu doar de materie, a avut un rol și un rost, pe care le resimt covîrșitor de importante, căci am ajuns să-mi definească destinul de om al societății și mamă!”.

Sursa foto: Arhiva personală a Nataliei Borta

 

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×