Orașul Costești se înfrățește cu localitatea Costești, raionul Ialoveni din Republica Moldova

Sursa: https://costesti.md&costesti-ag.ro

În anul în care celebrăm Centenarul Unirii, orașul Costești, județul Argeș se înfrățește cu localitatea Costești, raionul Ialoveni din Republica Moldova . În întâmpinarea acestui eveniment primarul  Ion Baicea a  invitat la noi în oraș pe Natalia Petrea, omologul său din comuna Costești, Ialoveni la Festivalul Național de Folclor „Dumitru Tudor-Refu” ediția a X-a Costești 2018. Moldovenii au adus cu ei și formația “Haiducii din Costești”, care a evoluat pe scena din centrul orașului, în aplauzele celor prezenți. Cele două localități care poartă același nume se vor înfrăți oficial la sfârșitul acestei luni, după ce Consiliul Local Costești va da o hotărâre în acest sens. Unionist convins, primarul Ion Baicea a primit, la rândul său, invitația doamnei primar Natalia Petrea de a veni cu o delegație în Republica Moldova la Ziua Limbii Române, la sfârșitul lunii.

Domnul Ion Baicea, primarul orașului Costești, județul Argeș:

“Intenționez ca la sfârșitul lunii să supun atenției Consiliului Local actele de înfrățire oficială între orașul Costești și localitatea Costești din Republica Moldova, ca un semn pentru viitor. Am vorbit cu mai mulți oameni din Republica Moldova, dar costeștenii îmi sunt cei mai dragi și am înțeles că majoritatea de acolo doresc unirea cu patria mamă. În anul acesta, al Centenarului Marii Uniri, mă bucur că ai mei colegi primari din Republica Moldova s-au mișcat mai repede ca oficialii noștri, din România și ai lor, din Republica Moldova. Instituția Primarului întotdeauna a avut și o să aibă un rol important în societate și să știți că primarii din Moldova chiar își doresc unirea, au emis acte cu caracter consultativ. Dacă primarii ar fi parlamentari, probabil s-ar rezolva mai repede, sunt și piedici… Eu îmi doresc din tot sufletul ca orașul Costești să fie înfrățit cu Costeștiul din Republica Moldova și va fi”.

Doamna Natalia Petrea, primarul localității Costești din raionul Ialoveni din Republica Moldova:

“Am venit aici, la dumneavoastră, cu mare drag și respect, la invitația domnului primar, pentru ca să repulsăm relația costeștenilor din Republica Moldova și de aici, din județul Argeș. E vorba de o relație care a fost însăilată cu 20 de ani înainte, în 1998, de autoritățile publice și instituțiile publice de atunci. Îi mulțumesc domnului primar pentru invitație și iată că astăzi se scrie o pagină mai activă de istorie între localitățile noastre. În Consiliul Local noi am aprobat acordul de colaborare între localitățile noastre și am făcut o scrisoare de intenție și către Consiliul Local Costești, de aici, pentru că așa este procedura. Ne dorim să realizăm această unire între noi, frații. Și localitatea mea a semnat declarația de unire, o inițiativă foarte frumoasă. Este în puterea noastră să reparăm o greșeală istorică, iar locuitorilor din localitățile noastre să le fie și mai bine. Noi, primarii, dorim să creăm condiții bune și bunăstare locuitorilor. Căutăm orice soluție, orice posibilitate pentru ca să reușim acest lucru. Eu felicit orașul Costești pentru organizarea acestui frumos festival, de care am auzit, dar acum am venit să-l vedem și participăm cu formația artistică “Haiducii din Costești”- cartea noastră de vizită. Am făcut o invitație domnului primar să vină cu o delegație la Ziua Limbii Române, pe care o serbăm în Republica Moldova pe 31 august. Vă așteptăm cu mare drag la noi. Doamne ajută costeștenilor din toată lumea!”

Tineri dansatori din întreaga țară au participat și în acest an, la Costești, la Festivalul Național de Folclor „Dumitru Tudor-Refu” 11-12 august 2018. Evenimentul a avut loc, sâmbătă și duminică, pe scena amplasată în Parcul Central, pe platoul din fața Primăriei Orașului Costești, iar regalul de jocuri și dansuri populare a fost întregit de recitalul susținut de „Haiducii din Costești”, invitații speciali din Costești, Ialoveni, Republica Moldova.

Festivalul Național de Folclor „Dumitru Tudor-Refu”, 11-12 august 2018, Costești, Argeș, ajuns la cea de-a X-a ediție, a atras și în acest an un număr mare de participanți, ansambluri și formații de călușari, căiuți și călușeri din județele: BOTOȘANI, TULCEA, ARAD, SIBIU, VÂLCEA, OLT, TELEORMAN, DÂMBOVIȚA, ARGEȘ și din COSTEȘTI – REPUBLICA MOLDOVA

Festivalul Național de Folclor „Dumitru Tudor-Refu” a fost organizat de Primăria Orașului Costești în colaborare cu Consiliul Local Costești, Casa de Cultură Costești și Clubul Copiilor Costești . Evenimentul este dedicat memoriei primului vătaf din Costești, „Dumitru Tudor-Refu” care acum aproape 100 de ani a inițiat pentru prima oară călușul în cartierul Zorile, Costești, iar conform tradiției festivalului, nu au lipsit jocurile și dansurile călușărești.

FOTO-VIDEO: Cristian Vlădescu







 

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×