Ziua Memoriei și Recunoștinței pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova din 1992

Organizația Primară al Uniunii Naționale a Veteranilor de Război pentru Independența Republicii Moldova din satul Costești a participat împreună cu membrii acesteia la o slujbă divină de comemorare a camarazilor de război la Biserica Ortodoxa Sf. Trei Ierarhi din Costesti, Ialoveni. Ulterior veteranii de război au mers într-un marș de la Primăria Costești pînă la Monumentul ”Gloria Eroilor” unde au ținut un minut de reculegere pentru cei trei Costeșteni care au fost răpuși pe cîmpul de luptă, dar și pentru ceilalți eroi ai războiului de apărare a Independenței Republicii Moldova.

Veaceaslav Ionaș, președintele Organizației veteranilor de Război din Costești a menționat că din localitatea noastră au luat parte în acest război 283 de băieți (polițiști, carabinieri, voluntari), dintre care 2 au decedat în luptă, 1 este dat dispărut și pînă în ziua de astăzi, invalizi de război au rămas 3. Cel mai în vârstă camarad este din 1935, cel mai tânăr fiind din 1972. La moment Organizația constituie 150 de membri, toți veterani de război. Dintre care 3 mai sunt și veterani ai războiului din Afganistan.

Vicepreședintele organizației, Iurie Melnic și secretarul Dudnicenco Ion au depănat amintirile de curaj a camarazilor și au subliniat importanța cuvântului Pace, dar și cât este de important că avem oameni care și-au păstrat onoarea, patriotismul și curajul.

La final au fost oferite 15 distincții ”Vulturul de Aur” și insigna de Onoare a Uniunii Naționale a Veteranilor de Război pentru Independența Moldovei, iar Primăria Costești și Consiliul raional Ialoveni au oferit câte un suport financiar pentru toți veteranii.

Evenimentul a luat sfârșit cu depuneri de flori! Primăria Costești este alături de familiile îndurerate care și-au pierdut tinerii în acest război sau au rămas cu sechele pe viață apărându-și țara.

Memorie veșnică vouă Eroilor!

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×