Ziua Internațională a Tineretului a prins culoare la Costești

     DSC06695 ,,Ziua Uşilor Deschise ale Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,Avante” din satul Costești a fost sărbătorită în cadrul Zilei Internaționale a Tineretului, 12 august 2016, sub genericul ”CSPT Avante-10 ani de activitate.

 

        Evenimentul a fost organizat în parteneriat de actorii pentru dezvoltarea politicilor de tineret:  CSPT ,,Avante”, Costeşti, IMSP Centrul de Sănătate Ialoveni, A. O. ,,Alternativa” şi A. O. ,,Compasiune”, Primăria Costeşti, Consiliul Raional Ialoveni, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni şi Centrul Naţional de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,Neovita”. Scopul acestei acţiuni a fost atins: de a recunoaşte şi a celebra public realizările proiectelor, bunele practici, dar şi complexitatea, calitatea şi diversitatea serviciilor prietenoase prestate tinerilor din r. Ialoveni.

 

        La eveniment ne-au onorat cu prezenţa sa, partenerii de calibru pentru dezvoltarea durabilă a domeniului tineretului, personalităţi DSC06284din administraţia publică locală, din domeniul medicinei, educaţiei, culturii, mass-media şi din sectorul asociativ, care au desfăşurat un dialog constructiv cu cei peste 50 de voluntari, beneficiari ai serviciilor centrului.

 

        În deschiderea festivităţii, doamna Maria BIVOL, şef-coordonator, CSPT ,,Avante”, Costeşti, preşedinte, A. O. ,,Alternativa”, a prezentat activitatea centrului, fondat în anul 2006 de A. O. ,,Compasiune”, cu indicatorii: 11 generaţii de voluntari instruiţi, 1 715 de activităţi instructiv-metodice (anual 150 de activităţi), 18 proiecte pentru tineret implementate, 26 000 materiale informative distribuite, 9 premii şi trofee de la concursuri raionale şi naţionale, precum locul I la Festivalul Naţional de Teatru Social. Totodată, a realizat şi trecerea în revistă a spectrului serviciilor oferite, care cuprind: servicii consultative: psiholog, medic, asistent social, dermato-venerolog, ginecolog, consiliere la HIV, dar şi abonamente la Centrul cultural-sportiv ,,Avante”. Activităţile instructiv-metodice sunt: diverse seminare, workshop-uri, mese rotunde, campanii informaţionale, concursuri, distribuire de materiale, flashmob-uri.DSC06375

        Stelian CUCU, Director, IMSP Centrul de Sănătate Ialoveni, a accentuat că, structura complexă a centrului se remarcă prin 2 aspecte: medical şi social, dar inima acestor activităţi importante este o doamnă excelentă, Maria Bivol, care manifestă dăruire şi vocaţie. De asemenea, a adresat mesaje de recunoştinţă administraţiei raionului Ialoveni, care a contribuit financiar la reparaţia centrului, dar şi Centrului Naţional de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,Neovita”, care a mobilat încăperile.

 

        Natalia PETREA, Primar de Costeşti, a felicitat cordial tinerii şi a evidenţiat faptul că,  tînăra generaţie simte atenţia, susţinerea şi efortul administraţiei publice locale, care susţine iniţiativele tinerilor în activităţi frumoase de voluntariat – tineri care rezistă tuturor încercărilor.

 

        În mesajul său de felicitare, domnul Radu CHILARU, Viceprimarul oraşului Ialoveni, a subliniat că, tinerii sunt forţa motrice de DSC06333dezvoltare a societăţii, manifestîndu-se civic, tineretul decide pentru viitorul nostru şi al comunităţii, iar actorii din comunitate le acordă susţinerea necesară pentru a le menţine entuziasmul, altruismul, spiritul de voluntariat şi curajul.

 

           Prezent la festivitate, domnul Nicolae MEREACRE, Secretarul Consiliului Raional Ialoveni, a decernat  trei diplome de gratitudine, florile recunoştinţei şi premii a cîte 500 lei celor trei angajate ale CSPT ,,Avante”, în semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile în domeniul educaţiei şi sănătăţii sexual-reproductive a tinerei generaţii: MEREACRE Elena, asistent social, MAHU Elena, coordonator de voluntari şi CATANĂ Nadejda, asistentă medicală superioară. După cum a meţionat Domnia Sa, este un semn de recunoştinţă din partea administraţiei raionului, pentru contribuţia substanţială, vocaţia şi profesionalismul manifestat în dezvoltarea şi diversificarea programelor şi serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. Domnul Mereacre a felicitat tinerii prezenţi cu prilejul Zilei Internaţionale a Tineretului şi i-a îndemnat să fie încadraţi în acţiuni de voluntariat, în proiecte de dezvoltare comunitară, în programe de cultură şi agrement. ,,Tinerii sunt prezentul şi viitorul nostru şi dintotdeauna au beneficiat de tot suportul necesar din partea administraţiei P1450081raionului Ialoveni”.

 

       Victor PLETOSU, specialist principal în domeniul politicilor de tineret, Consiliul Raional Ialoveni, a subliniat importanţa acestui eveniment în implementarea principiilor Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Sectorului de Tineret 2020, Prioritatea II ,,Serviciile pentru Tineri”, Subprioritatea 2.3. ,,Servicii de promovare a modului de viaţă sănătos”, iar strategia administraţiei publice locale în dezvoltarea politicilor de tineret este orientată spre a gîndi şi identifica oportunităţi şi mecanisme de participare a tinerilor, în sensul asigurării ocupării eficiente a tinerilor şi cultivării cetăţeniei inteligente şi active, care contribuie, nemijlocit, la dezvoltarea durabilă a comunităţilor. Tinerii participă la elaborarea şi implementarea proiectelor comunitare şi complementare demonstrînd potenţialul uman, elementul asocierii tinerilor în grupuri de iniţiativă, consilii locale de tineret, ONG-uri – primul pas în consolidarea parteneriatelor durabile, co-managementului şi asumarea responsabilităţilor social-economice, juridice, etice, filantropice, pentru toţi actorii comunitari. Proiectele pentru tineret sînt reprezentate P1450280de servicii active care îl fac pe tînărul cetăţean să conştientizeze că trebuie să-şi aducă contribuţia în dezvoltarea comunităţii.

 

            În discursul său, domnul Petru CODREANU, Director, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni, a prezentat expoziţia sa amenajată despre locurile de muncă vacante din localităţile raionului şi a remarcat că, această acţiune este şi de integrare proactivă a tinerilor, de ghidare a tinerilor în carieră şi familiarizarea despre oportunităţile de studiere şi absolvire a cursurilor profesionale, dar şi promovarea drepturile socio-economice ale tinerilor pentru accesul facilitat la o muncă decentă şi propulsarea unui dialog constructiv între angajatorii şi viitorii tineri angajaţi din Costeşti.

 

         Programul evenimentului a cuprins: victorine cu întrebări despre modul sănătos de viaţă, jocuri intelectuale, interactive şi distractive, face-paiting pentru copii, confecţionarea produselor handmade, expoziţie de pictură şi desene ale tinerilor, cu genericul: P1450172,,Viaţa cu HIV/SIDA”, concursul de eseuri ,,CSPT ,,Avante” pentru mine înseamnă …..”,  dezbateri pe problemele tinerilor, la care au participat peste 50 de voluntari, vizitatori din diferite sate ale raionului Ialoveni, parinți, copii și tineri activi. S-au prezentat şi oportunităţile Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni. 

 

    Toţi participanţii au primit diplome de gratitudine din partea CSPT ,,Avante”.

 

Autor text: Victor Pletosu

Foto: Lilia Mahu

 

DSC06290 DSC06401 DSC06441 DSC06454 DSC06492 DSC06541 DSC06604 DSC06743 P1450004 P1450027 P1450044 P1450068 P1450106 P1450117 P1450122 P1450130 P1450174 P1450209 P1450218 P1450268

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×