Primăria Costești pe locul 15 pe țară privind clasamentul transparenței autorităților publice

Joi, 29 iunie 2017, IDIS-Viitorul a prezentat public raportul de monitorizare a administrațiilor publice locale din 60 de unități administrativ teritoriale de nivelul I din Republica Moldova, prin care a determinat nivelul de transparență în activitatea acestora pentru anul 2016 și a stabilit un clasament al transparenței.

 

Acesta este al 2-lea clasament de transparență, primul poate fi găsit pe pagina web www.localtransparency.viitorul.org.

În rezultatul monitorizării, s. Costești a ocupat locul 15, urcînd 4 poziții comparativ cu clasamentul anterior și acumulînd un număr total de 36,7 puncte.

Administrația locală ar trebui să considere rezultatele acestui Raport de monitorizare și clasamentul atât ca o apreciere a muncii lor, precum și o motivație de a-și îmbunătăți eforturile și de a acționa în mod transparent pentru a furniza informații de calitate. Aceste eforturi ar trebui recunoscute ca o contribuție semnificativă la dezvoltarea economică locală și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor acestor comunități locale.

 

Experții din Slovacia alături de IDIS-Viitorul au efectuat o vizită în Primăria Costești unde au făcut cunoștință cu activitatea zilnică a autorității publice. În cadrul vizitei secretarul Consiliului Local, Cristina Rotari alături de președintele AO Alternativa au prezentat instrumentele cu care lucrează administrația pentru a asigura buna informare a cetățenilor: boxa anonimă de idei, panourile de informare, site-ul costesti.md, pagina oficială de facebook a primăriei, consultațiile publice, etc. 

 

Scopul întrunirii a fost să se stabilească acele domenii prioritare de activitate asupra cărora administrația locală trebuie să-și îndrepte eforturile întru sporirea transparenței și urcarea și mai mult în clasamentul dat. Totodată jurisul IDIS-Viitorul, Viorel Pîrvan a informat despre paginile web www.localtransparency.viitorul.orgwww.localbudgets.viitorul.org, www.competitiveness.viitorul.org – instrumente utile atît pentru cetățeni, cît și pentru APL. Experții din Slovacia au relatat despre experiențele și bunelor practici din Slovacia în ce privește asigurarea accesului la informații publice și transparența în activitatea APL.

 

Primăria Costești a venit cu solicitarea către IDIS-Viitorul de a asigura cu suport informațional echipa de implementare a proiectului privind asigurarea transparenței, implementat cu suportul Consiliului Europei. Astfel experții IDIS ”Viitorul” și experților din Slovacia pentru APL Costești au dat asigurări de o viitoare colaborare în acțiunile și măsurile de îmbunătățire a transparenței guvernării locale.

Oaspeții nu au ezitat să viziteze pe Alexei Luca, costeșteanul care pictează Biblioteca Publică Costești și Liceul Teoretic Olimp, proiect lansat printr-o campanie de crowdfunding și mobilizare comunitară. Vizitatorii au lăudat ideea și au apreciat efortul pictorului de a aduce culoare isntituțiilor publice din sat.

Participanți:

1. Președinte AO Alternativa, Maria Bivol

2. Secretarul consiliului local Costești, Rotari Cristina

3. IDIS ”Viitorul”, reprezentat de Viorel Pîrvan

4. Peter Golias, directorul Institutului pentru Reforme Economice și Sociale Slovacia (INEKO)

5. Michal Pisko, expert Transparency International (Slovacia)

6. Vladimir Pirosik, avocat, expert Transparency International (Slovacia)

7. Traducător Mihaela Croitor (IDIS ”Viitorul”)

 

 

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×