Tinerii din Costești au aflat mai multe despre relațiile de cooperare între NATO și Moldova

Un grup de tineri din satul Costești au participat ieri, 16 martie, la o sesiune de informare la tema promovării valorilor europene și euroatlantice, organizată în incinta Bibliotecii Publice Costești în cadrul unui proiect implementat de Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) în Moldova.

Pe parcursul evenimentului, au fost abordate subiecte ce țin de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), de istoricul alianței nord-atlantice, de obiectivele, dar și de provocările cu care se confruntă organizația în prezent.

Andrei Hîncu, președintele Centrului pentru Comunicare Internațională și Drepturile Omului, formator de opinie în cadrul proiectului, a făcut o prezentate a NATO, a scopurilor alianței și a garanțiilor de securitate oferite membrilor săi. La fel, s-a vorbit despre prioritățile actuale ale alianței și despre domeniile de cooperare a NATO cu Moldova. Un subiect aparte în cadrul mesei rotunde a fost campania “EU vs Disinfo” desfășurată de către Serviciul European de Acțiune Externă, care are drept scop combaterea impactului propagandistic și a dezinformării pro-Kremlin. 

În contextul programului național ”Costești-Capitala Tineretului 2019” și a proiectului ”Comunitatea Mea” desfășurate în satul Costești, Maria Borta, șeful Bibliotecii Publice a desfășurat ulterior o cafenea publică cu tinerii privind relațiile de cooperare între NATO și Moldova. Astfel tinerii au discutat în grupuri și au elaborat planuri de activități pentru comunitate, școală, bibliotecă care ar promova valorile UE în Republica Moldova. Printre ideile principale expuse de tineri au fost organizarea serilor culturale ale diferitor țări prin reprezentarea tradițiilor, dansurilor și a rețetelor culinare specifice, concursuri cu întrebări și premii, educația de la egal la egal, schimburi de tienret, etc.

Sesiunea de informare pentru tinerii activi din Costești a fost organizată în cadrul proiectului “Promovarea valorilor europene și euro-atlantice în zonele rurale ale RM prin intermediul formatorilor locali de opinie publică”, implementat de CID NATO, cu suportul financiar al Black Sea Trust for Regional Cooperation. Obiectivele proiectului țin de aprofundarea înțelegerii principiilor și valorilor europene și euro-atlantice de către cetățeni și facilitarea schimbului celor mai bune practici și experiențe între NATO și Republica Moldova.

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×