,,ZIUA INTERNAȚIONALĂ A TINERETULUI 2019” a adunat peste 1500 de tineri

În contextul Programului ,,Costești – Capitala Tineretului 2019”, la 10 august 2019, pe teritoriul Complexului Turistic Costești, s-a desfăşurat Festivitatea consacrată sărbătorii ,,Ziua Internațională a Tineretului 2019”. Evenimentul a cuprins participarea notorie a oaspeților, tinerilor antreprenori, ONG-urilor, centrelor de tineret, consiliilor locale de tineret, precum și a colectivelor artistice și sportive de tineret venite din toate raioanele ţării cu expoziții originale și diverse.

        ZIT este un eveniment dedicat tinerilor și se desfășoară anual în Republica Moldova în scopul de a promova, motiva și valorifica potențialul creator al tinerilor și totodată de a sensibiliza opinia publică asupra problemelor acestora, oferind o gamă largă de activități, într-un cadru non-conformist cu infrastructură de calitate, în care tinerii pot să trăiască multe experiențe inedite. Tema sărbătorii din acest an este „Transformarea educației” pentru a deveni mai relevantă, echitabilă și mai incluzivă pentru toți tinerii.

       Organizatorii evenimentului sunt: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Consiliul Raional Ialoveni, Primăria satului Costești și Asociația Obștească ,,Alternativa”, Costești, împreună cu partenerii de încredere: Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, A. O. „Eco-Răzeni”, A. O. ,,Institutul de Cercetări Bioarheologice şi Etnoculturale”, Complexul Turistic Costești, precum și partenerul media – IPNA Compania ,,Teleradio Moldova”.

       Complexitatea și plenitudinea programului sărbătorii a fost conturată de muzică live, camping, activități sportive, expoziție în aer liber, târgul ONG-uri, zona gustoasă și zona cu multe distracții pentru copii cu topogane, trambuline și plantarium de admirat stelele.

       La scena deschisă au evoluat trupele artistice: ,,Beige Life”, ,,Delta pe Obraz”, ,,Lidia Isac & Band”, ,,Spirit”, ,,Via Dacă”, grupurile de dansuri moderne ,,SISnBro” și ,,Triangle Dance Studio”, Ansamblul de dansuri populare ,,Botnișoara”, Costești, precum și tinerii interpreți talentați: Levinte Sabina, Doinița Goro, Liviu Pașa, Marin Stratulat și ,,Dj Archy”.

       În Zona ONG-urilor au participat peste 30 de organizații de tineret și centre de tineret care și – au prezentat programul de activitate, oportunitățile de voluntariat și cele de dezvoltare personală, precum și masterclass-uri, demonstrație de roboți, jocuri interactive privind simularea procesului electoral, concursuri, face painting și expoziții foto.

     În Zona Camping tinerii și-au antrenat capacitățile de orientare turistică în pădure, unde tinerii au învățat să manevreze singuri o busolă, să lege o funie în timp record, să aprindă focul și să instaleze un cort. Apoi au participat și la competiții turistice.

       La Zona Sport s-au desfășurat mai multe competiții sportive la minifotbal pentru băieți și volei de plajă pentru fete. Rezultatele competițiilor sunt: Minifotbal: locul I – echipa s. Costești; locul II – echipa s. Dănceni; locul III – echipa s. Mileștii Mici; locul IV – echipa or. Ialoveni; locul V – echipa or. Chișinău ,,Dunamism”. Volei de Plajă: locul I – echipa s. Bardar; locul II – echipa s. Costești (senioare); locul III – echipa s. Ruseștii Noi; locul IV – echipa s. Costești (junioare).

       Șase tineri creativi, cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, au participat la concursul de pictură cu tematicile: ,,Niciodată mai Tînăr, niciodată mai Liber ca acum” sau ,,Transforming Education”, coordonat de pictorul satului Costești, Alexei Luca.

      Au fost anunțate rezultatele Concursului ,,Cunoaște-ți Țara”, laureat fiind desemnat domnul Iulian Popescu din or. Ialoveni.

      În „Zona Gustoasă”, Complexul Turistic Costești, Întreprinderea Socială ,,Floare de Cireș” SRL cu echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni și alți tineri antreprenori a expus bucate tradiționale spre deliciul publicului.

       Au participat mulți tineri antreprenori care și-au împărtățit experiența povestind ideea lor de business. Pe scenă, cu frumoase mesaje de susținere, domnul Lilian Carmanu, Vicepreședintele raionului Ialoveni cu domnul Sergiu Gurău, director executiv Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni” și doamna Tatiana Arcan, expertă în dezvoltare de afaceri la Compania ,,Business Development Capital” au decernat certificatele de grant finaliștilor Rundei de granuri pentru tinerii antreprenori: Ion Nacu, Văsieni; Iurie Borga, Răzeni; Buzatu Victor, Dănceni; Tatiana Seul, Ialoveni; Daniela Nedelciuc, Mileștii Mici; Iana Pelivan, Răzeni; Nicolae Vutcariov, Nimoreni. Runda de granturi se desfășoară pentru prima dată în cadrul Programului „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni”, implementat de A. O. ,,Eco-Răzeni”, Consiliul Raional Ialoveni șiu Fundația Est-Europeană din Moldova.

    De asemenea, cu prilejul acestei serbări, au exprimat cordiale mesaje de felicitare doamna Natalia Petrea, Primarul satului Costești; doamna Liliana Nicolăescu-Onofrei, Ministrul Educației Culturii Cercetării al Republicii Moldova; doamna Olga Gordilă – Bobeico, ofițer de proiect „Fond Comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din R. Moldova”, împreună cu doamna Maria Bivol, Președinte, A. O. Alternativa. În pledoariile dumnealor, au accentuat ideea că, actorii politicilor de tineret trebuie să contribuie la realizarea obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

       După miezul nopții, în zona scenei, a avut loc o proiecție de film, oferită de ,,Cronograf”. Spectatorii au vizionat filmul „Au revoir là-haut”, în regia lui Albert Dupontel, genul filmului: dramă și comedie.

       Remarcăm că, 12 august a fost pentru prima dată desemnată drept Ziua Internațională a Tineretului de către Adunarea Generală a ONU în 1999 și de atunci evenimentul este marcat anual în toată lumea, prin petrecerea utilă a timpului liber de către tineri, prin modalități non-formale de implicare și de manifestare a potențialului valoric autentic.

      Suntem profund recunoscători partenerilor consecvenţi: Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Consiliului Raional Ialoveni, Primăriei satului Costești și Asociației Obștești ,,Alternativa”, Costești pentru excelenta organizare a sărbătorii; Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, A. O. „Eco-Răzeni” și A. O. ,,Institutul de Cercetări Bioarheologice şi Etnoculturale” pentru suportul considerabil oferit; Complexului Turistic Costești pentru găzduirea cu grijă a festivității; partenerului media – IPNA Compania ,,Teleradio Moldova pentru promovarea evenimentului”; precum și Inspectoratului de Poliție Ialoveni pentru asigurarea ordinii și securității publice.

Autor articol: Victor PLETOSU

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×