Recomandări pentru evitarea cazurilor de toxicoinfecții alimentare din partea direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor

sfatulparintilor.ro-intoxicatii-alimentare-350x250Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor a formulat și câteva sfaturi la cumpărarea produselor alimentare în perioadele cu temperaturi înalte.

 

În primul rînd, consumatorul trebuie să verifice caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect, gust atc.) și să refuze produsele care prezintă caracteristici cum ar fi alterarea (miros acru, aspect spongios de la început de fermentare, produs deformat și consistența moale-înghețată, ambalaje deformate, atc.).

 

În al doilea rând, la procurarea produselor alimentare, acordați atenție deosebită ambalajului. În cazul în care acesta este bombat, deformat sau este rupt înseamnă că produsul nu mai reprezintă deplină siguranță pentru consumator și evitați sa-l achiziționați.

Temperatura la care este expus la vânzare produsul alimentar ales este foarte importantă. Astfel, temperatura menționată de producător pe etichetă ce însoțește produsul, trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat.

 

Totodată, consumatoriisunt îndemnați să nu recongeleze un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice această acțiune și să fie atenți la legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor în spații deschise, unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor.

și cel mai important lucru: evitați procurarea alimentelor din locuri neautorizate.

 

    Evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condițiile de temperatura necesare păstrării alimentelor preparate;

  • Asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4-80C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare);
  • Consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;
  • În cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 7000C;
  • Evitarea contactului între alimente ne-preparate și cele preparate;
  • Spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă și după folosirea toaletei;
  • Spălarea repetată a mâinilor, nu numai după utilizarea toaletei și înainte demasă;
  • Evitarea preparării alimentelor dr către persoane care prezintă vreo leziune sau infecție (răni, leziuni) la nivelul mâinilor/degetelor – în cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie folosit un pansament steril care să izoleze complet leziunea/infecția de exterior;
  • Spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor și verdețurilor înainte de consumarea lor;
  • Păstrarea în condiții de maximă igienă a tuturor suprafețelor destinate preparării alimentelor;
  • Asigurarea condițiilor necesare evitării oricărui contact între alimente destinate consumului și insecte sau animale;
  • Folosirea doar a surselor de apă potabilă pentru prepararea alimentelor și consumul uman- o atenție deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;
  • Fierberea apei este obigatorie, în cazul în care există îndoieli asupra calității surselor de apă potabile ce sunt folosite pentru consumul uman și prepararea alimentelor;
  • Evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă, precum înghețata, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc.;
  • Fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat.

      

        În cazuri de suspiciune de contaminare a produselor alimentare și în cazuri de toxicoinfecții alimentare sau a altor boli solicităm să fie anunțată Direcția Siguranța Alimentelor Ialoveni în regim de urgență pentru prelevarea probelor, și examinarea situației!!!

 

Tel de contact 026827347, 076703286

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×