”Gura Lumii” este principala sursă de informare pentru o bună parte din locuitorii satului Costești

Proiectul „Sporirea transparenței și a responsabilității guvernării locale și a participării publicului în satul Costești”, implementat cu suportul Consiliului Europei prevede realizarea unui sondaj local despre sursele de informare ale cetățenilor din localitate și părerea acestora despre activitatea primăriei.

În acest context, Primăria Costești a inițiat sondajul împreună cu organizația ”Dialog-Pro” unde au fost intervievați 300 de persoane din sat.

Astfel, la întrebarea „De unde vă informați despre activitatea primăriei și a Consiliului local”, cea mai des menționată sursă de informare s-a dovedit a fi „gura satului” (45% din răspunsuri). Ceilalți locuitori obișnuiesc să afle noutățile administrației locale urmărind pagina de Facebook și site-ul primăriei.

Conform sondajului, pagina oficială a primăriei și pagina de Facebook a autorității locale sunt vizitate rareori
de către cetățeni (32 din respondenți). Bugetul local și gestionarea banilor publice reprezintă un subiect de interes general pentru publicul din Costești. Prin urmare, mai mult de jumătate din cetățeni (64%) au afirmat că sunt
interesați de veniturile și cheltuielile locale, dar din păcate, 50 % din ei nu au prezentat primăriei nicio inițiativă de
interes public. 31 din cele 303 persoane chestionate au afirmat că se informează despre activitatea administrației locale de la funcționarii primăriei, iar 28 de persoane – de la consilierii locali. Totuși, majoritatea locuitorilor își doresc ca funcționarii publici să organizeze mai multe întâlniri publice și să afle anumite informații de la surse directe. „Primăriile pot și trebuie să reprezinte vectori de diseminare a informațiilor și de creare a atitudinilor responsabile în rândul populației.

Din cele analizate constatăm că, în special în comunităţile rurale, există în continuare o preferinţă pentru dialogul faţă în faţă, de la om la om, în detrimentul comunicării oficiale”,  spune Lilia Snegureac, președintele Centrului de resurse „Dialog Pro”. Întrebaţi cât de transparentă este activitatea primăriei, majoritatea respondenților au apreciat-o ca fiind medie și doar 8 persoane au răspuns „Foarte transparentă” la întrebarea „Cât de transparentă este activitatea Primăriei Costești?”.

Satul Costești ocupă poziția a 15-a în Topul transparenței autorităților locale din Moldova. Localitatea a urcat patru
poziții comparativ cu clasamentul din anul 2016 și a acumulat un scor de 36,7 puncte din 100.

Dacă dorești să afli și alte detalii despre sondajul realizat în satul Costești și răspunsul la întrebări precum: Cît de des costeștenii vizitează pagina oficială de facebook și site-ul costesti.md sau cît de des cetățenii vin cu o inițiativă locală, dacă s-au interesat vreodată despre bugetul primăriei, ș.a.m.d., accesează următoarele documente:

PPT SONDAJ COSTESTI

Analiza sondaj COSTESTI

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×