Profesori de pe ambele maluri ale Prutului, din Bacău și Costești, implicați în proiectul ”Profesorul secolului XXI”

Parteneriatul dintre municipiul Bacău și localitatea Costești, raionul Ialoveni, a dat naștere deja la mai multe proiecte educaționale și culturale. Zilele trecute, profesorii de limba romană, istorie și muzică din satul Costești, raionul Ialoveni, au venit într-un schimb de experiență în Bacău în cadrul proiectului ”Profesorul secolului XXI”, propus de Primăria Costești din Republica Moldova și finanțat de Municipiul Bacău.

Vineri, 3 noiembrie, a avut loc o conferință de presă la sediul Casei Corpului Didactic din Bacău, în sala American Corner. Au explicat în ce constă proiectul Gabriel Leahu, directorul Casei Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău, Natalia Petrea, primarul localității Costești din Republica Moldova, viceprimarul Constantin Scripat, consilierul local Ilie Birzu, directorul Colegiului National „Vasile Alecsandri“, Calin Boamba, ș.a.


Localitatea Costești are peste 11 mii de persoane, în proporție de aproape 100% vorbitori de limbă romană, care se identifică drept romani-moldoveni. Primarul Natalia Petrea, care este și profesor, a explicat cît de importante sunt colaborările în domeniul cultural și educațional pentru comunitățile de romani din cele două țări.

Viceprimarul Constantin Scripat, cunoscător al realităților din Republica Moldova, afirmă că satul Costești este „inima romanismului“ din țara vecină, iar consilierul Ilie Birzu a subliniat faptul că există cadru legal pentru dezvoltarea unor proiecte de anvergura, chiar și pe infrastructură. Autoritățile locale din Bacău și Costești gîndesc la un proiect pentru modernizarea unei străzi, care va fi numita în 2018, la Centenarul Unirii, „Strada Unirii“.

Sursa info: www.ziaruldegarda.ro

Sursa foto: Natalia Petrea

DISTRIBUIE

RAPORTEAZĂ O PROBLEMĂ

×